Skip to main content
 photo 1490396857_Socialmedia_icons_Facebook.png photo 1490396879_Socialmedia_icons_Instagram.png photo 1490396906_Socialmedia_icons_Google_Plus.png photo 1490396928_Mail02.png

O macho Κοντοπίδης, ο εξευτελισμός της γυναίκας και η δήθεν μαγκιά... #man's_world4
Αυτό το #man's_world κρύβει πολλή οργή και ακόμη μεγαλύτερο αποτροπιασμό. Όχι επειδή η γράφουσα εν προκειμένω δηλώνει φεμινίστρια. Σε καμία περίπτωση. Αλλά γιατί είναι γυναίκα και αγανακτεί με όσα βλέπει εκεί έξω. Παίρνω το κείμενο του Γιώργου, από το Provocateur.gr και το αναπαράγω. Γιατί είναι τροφή για σκέψη. Γιατί έστω και μια άποψη γυναικεία να αλλάξει και να την κινητοποιήσει, να ισχυροποιήσει τη θέση της, για εμένα θα είναι κάτι! Σε αφήνω να διαβάσεις γιατί ο ανδρικός κόσμος, φίλη μου, έχει και ανδρικές απόψεις σωστές. Και έλα πιο κάτω να σου πω την άποψη μου. (Εύη)

******************************************************************************

Για πολλούς είναι απλά «Ο Κοντοπίδης».  Άλλοι τον λένε Κοντόπα. Κάποιοι άλλοι «Άλεξ». Όπως και να έχει, ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης κάνει τρελή επιτυχία στο youtube, σε κάθε βίντεο που ανεβάζει επικρατεί παροξυσμός και ο ίδιος μοιάζει να απολαμβάνει την επιτυχία του, χωρίς να ψωνίζεται ιδιαίτερα. Όντας λοιπόν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες περσόνες του youtube, ο Κοντοπίδης δέχθηκε την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού Mega να κάνει αυτό που κάνει και στο youtube σε μια διαφορετική πλατφόρμα που λανσάρει ο σταθμόςμε έμφαση στους teens, η οποία ονομάζεται moutube(Το mou από το γνωστό σλόγκαν Megamou). Στην ίδια πλατφόρμα απαντώνται και άλλα γνωστά πρόσωπα του ελληνικού web, τα οποία προβάλλουν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγικής webtv, ένα πείραμα που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα.
Δεν παρακολουθώ τα βιντεάκια του Κοντοπίδη. Μου είχαν στείλει πριν από εύλογο διάστημα ένα που λεγόταν «Επιστολή στη Μαίρη Συνατσάκη» (η οποία μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής). Είδα έναν ανοικονόμητο τύπο να χτυπιέται μπροστά σε μια κάμερα, ξεχειλίζοντας μαγκιά. Δεν είπε κάτι τρομερό, είχα την αίσθηση πως έβλεπα μια συζήτηση σε καφετέρια, δεν βρήκα τίποτα για να γελάσω και μετά από κανένα τρίλεπτο το έκλεισα. Ξέρω άλλους που κυλιούνται στα πατώματα με τον Κοντοπίδη, ανθρώπους που κοπιάρουν ατάκες και γκριμάτσες του, εμένα δεν μου ταίριαξε και αποφάσισα να μην ξαναασχοληθώ με το «φαινόμενο Κοντοπίδης», όπως κάποιοι τον ονομάζουν για την επιρροή του στο youtube. Σας ορκίζομαι, δεν θα είχα ασχοληθεί ξανά, δεν θα έγραφα ούτε λέξη, αν μια φίλη δεν μου έστελνε χτες ένα βίντεο που έχει ανέβει στο moutube.
Έχει προηγηθεί ένα postάλλου χρήστη για τον σεξισμό, έχω συζητήσει το θέμα με μια άλλη φίλη και συνεργάτη, της οποίας εξηγώ ότι έχω την αίσθηση πως πολλές φορές υπερβάλλουμε, διακρίνοντας σεξιστικά κατάλοιπα εκεί που δεν υπάρχουν, και έρχεται αυτή η φίλη, να μου στείλει αυτό το βίντεο του moutube. Το βλέπω και δεν πιστεύω στ’ αυτιά μου. Ο Κοντοπίδης στέκεται μπροστά στην κάμερα και εξηγεί στους φίλους του «πώς να ρίχνουν γκομενάκια» σαν αυτόν. Διηγείται όμως και ένα περιστατικό, όπου ένας φίλος του κάνει χαλάστρα. «Είχαμε βγει λοιπόν με δυο εξαίρετα μουν***α» ξεκινά τη διήγηση και πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται αν κανείς άλλος θα τολμούσε να αναφερθεί δημοσίως για τις γυναίκες ως «μουν***α».
Η συνέχεια με αφήνει κάγκελο. Ο φίλος του Κοντοπίδη πίνει και αρχίζει και τα χώνει στο φίλο του, απευθυνόμενος παράλληλα προς τις κοπέλες. «Ο Αλέξης; Έχει μπλέξει με ένα γκομενάκι και της έχει γαμήσει τα μάτια. Με κλοτσιά έμπαινε, με αγκωνιά έφευγε. Τον κρατάγανε 7 άτομα, «σταμάτα να δέρνεις τη Μαριάννα» του λέγανε». Αν έχετε συνειδητοποιήσει τι ακούμε, ο πιωμένος φίλος κατηγορεί τον Κοντοπίδη για ξυλοδαρμό της κοπέλας του. «Βαριόταν ο Αλέξης; Μπουκέτα στη Μαριάννα. Δεν βαριόταν ο Αλέξης; Και της κολλάει ένα μπουκέτο ο Κοντόπας…». Δεν πιστεύω όσα βλέπω. Δεν έχω στοιχεία πως ο Κοντοπίδης έδερνε την κοπέλα του, δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ανόητος, ώστε να διηγηθεί ένα τέτοιο αληθές περιστατικό oncamera αλλά δεν μπορεί να με αφήσει αδιάφορο η έκθεση του κοινού σε τέτοια βία, με τόση υποτίμηση για το γυναικείο φύλο.
Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο βιντεάκι είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του «μεγαλύτερου καναλιού της χώρας», το οποίο αναζητεί διαφήμιση για την πλατφόρμα του. Διερωτάται κανείς λοιπόν, έχει νόημα να διαφημιστεί κάποιος δίπλα στα βίντεο ενός ανθρώπου που στην προσπάθειά του να το παίξει cool και μάγκας, φτάνει σε σημείο να εκφράζεται με τρόπο κατάφωρα εξευτελιστικό για τις γυναίκες. Με συγχωρείτε, αλλά οι συγκεκριμένες κουβέντες είναι ο ορισμός του σεξισμού! Ο «άρχοντας Κοντοπίδης» μοιάζει να έχει τόσο σεβασμό για το άλλο φύλο, όσο ένας αναρχικός για το κράτος.
Βλέπω και άλλα βιντεάκια του. Ομολογώ πάντως ότι ξεκίνησα να βλέπω με δυσθυμία και ολίγη από προκατάληψη. Πολλά από τα βίντεό του εμφορούνται από τις αρχές του machoάντρα: η γυναίκα αντιμετωπίζεται εν πολλοίς ως ένα κομμάτι κρέας, ως «μουν***ι», ο ομοφυλόφιλος ή ο ενδεχόμενα ομοφυλόφιλος είναι που**ης και πρέπει να εξευτελιστεί στο βωμό του εύκολου γέλιου. Αυτή η καρικατούρα που βγαίνει στο τέλος μπορεί για ορισμένους να είναι αστεία, μπορεί κάποιοι να γουστάρουν αλλά για μένα είναι τουλάχιστον απερίγραπτη και σε πολλές περιπτώσεις βαθιά σεξιστική και συνεπώς απαράδεκτη.
Όσο για το Mega; Υπάρχει περίπτωση να μην είδε κανείς το συγκεκριμένο βιντεάκι, το οποίο προορίζεται για μια πλατφόρμα με στόχο το γκελ στις μικρές ηλικίες και κυρίως το κοινό 18-25; Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως μπορεί να παρακολουθούν και παιδιά μικρότερης ηλικίας; Είναι σαφώς στο χέρι του καναλιού να προωθεί όποιο περιεχόμενο αυτό θεωρεί καλύτερο, δεν μπορεί όμως στη συνέχεια να επαίρεται για το «ποιοτικό» του πρόγραμμα και την «εναλλακτική τηλεόραση» που θέλει να προσφέρει. Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, το σκουπίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί εναλλακτικό; Pasmal.
Αυτό που με ανησυχεί είναι ο εθισμός στη σκληρότητα και τη λεκτική βία. Είναι αυτή η ανοχή στον δημόσιο εξευτελισμό. Η σιωπηρή συμφωνία με την υποτίμηση. Πριν από μερικούς μήνες έμαθα για το παρελθόν πολύ γνωστού τραγουδιστή, ο οποίος ξυλοφόρτωνε τη σύντροφό του. Πριν από περίπου ένα μήνα, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του Ant1, ένα μοντέλο εξευτελίστηκε σε απευθείας μετάδοση και έγινε στόχος των σεξουαλικών υπονοουμένων και… μουγκρητών των ανδρών του πάνελ. Η τηλεοραση, το facebook, τα κείμενα βρίθουν πλέον αναφορών που μας δείχνουν έναν κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο πιο βίαιο, πιο σκληρό. Το ότι κάποιοι καταφέρνουν να γελάνε με αυτά, το βρίσκω τουλάχιστον λυπηρό.
Τελικά, η «μαγκιά» από την αγνή μαγκιά απέχουν πόρρω. Η καφρίλα μεταξύ δυο-τριών φίλων δεν έχει λόγο να βγαίνει στην τηλεόραση ή στο youtube. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει, μπορεί να συνεχίσει να γελάει με την κοπέλα που της «γάμ***ν τα μάτια» ή με τον «πούστη». Δεν μιλάμε για χιούμορ, μιλάμε για ξευτίλα!
Τελικά, ο Κοντοπίδης- και ο κάθε Κοντοπίδης- δεν είναι και τόσο cool…

Γιώργος Ευγενίδης

 *******************************************************************************

 Προφανώς και οργίζομαι όταν ακούω και χαρακτηρίζονται κείμενα του Πλωρίτη και του Μαρωνίτη από μαθητές μου ''βλακείες''. Προφανώς και θεωρώ πως τα παιδιά είναι αντανάκλαση της κοινωνίας και των εκάστοτε προτύπων. Αυτό όμως που με θλίβει αρχικά και στη συνέχεια με εξοργίζει στο μέγιστο βαθμό είναι να ακούω στα τμήματα μου τους ίδιους μαθητές που ''περιθωριοποιούν'' το σωστό λόγο του Μαρωνίτη και του χ,ψ Μαρωνίτη να πλέκουν εγκώμια σε άτομα όπως ο Κοντοπίδης. Τον οποίο και θα αγνοούσα αν το καλοκαίρι δεν είχε φροντίσει να με πληροφορήσει για την ύπαρξη του ο αδερφός μου. Και τον είδα και δεν γέλασα. Ίσως γιατί δεν έχω χιούμορ. Αλλά πραγματικά λυπάμαι όλα αυτά τα νέα παιδιά ανεξαρτήτωςς ηλικίας που τον έχουν ως πρότυπο. Λυπάμαι γιατί είναι τα ίδια παιδιά που έχουν σαν στόχο να γίνουν ο επόμενος Κοντοπίδης ή η επόμενη beauty vlogger στο you tube (αν είναι κοριτσάκι). Λυπάμαι γιατί σε φαιδρούς καιρούς τα πρότυπα είναι ακόμη πιο φαιδρά. Και λυπάμαι γιατί ο σεξισμός πλέον θεωρείται μαγκιά. Και γιατί ο σεβασμός στη γυναικεία οντότητα ένδειξη ''καπελώματος''. Και ναι επειδή τα έχω ζήσει όλα αυτά, η θέση της γυναίκας δεν είναι στην κουζίνα. Δεν είναι να την ευτελίζει κανένας γελοίος ''τυπάς''. Η θέση της γυναίκας και κατ' επεκτασιν ο σεβασμός του έτερου φύλου στο πρόσωπο της είναι απόδειξη παιδείας. Και μεταξύ μας όποιος αρέσκεται στις επιταγές οποιασδήποτε στερεοτυπικής αντίληψης σχετικά με τη θέση της γυναίκας και τον τρόπο αντιμετώπισης της (ξύλο; wtf) ειλικρινά είναι το λιγότερο βδελυρός. Πραγματικά άργησα να αντιληφθώ πως όλα αυτά είναι κατάλοιπα κατωτερότητας από ανύπαρκτα ή ατροφικά μυαλά. Αλλά πραγματικά πόσο πολύ θέλει κάποιος να συνηθίσει το πρόσωπο του τέρατος που έλεγε και ο Χατζιδάκις. Και μπράβο σου George Evgenidis για την τοποθέτηση. (Eύη)

Θέλω πραγματικά να μάθω την άποψη σου και εγώ και ο Γιώργος.

Comments

 1. Δεν έχω παρακολουθήσει το συγκεκριμένο video όπως και πλέον αποφεύγω κάθε είδους εκπομπή που οι άντρες ρίχνουν διάφορα τέτοια υπονοούμενα για γυναίκες. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας!! Είναι τόσο λυπηρό που για να αποκτήσει κοινό/τηλεθέαση/θαυμαστές κανείς καταφεύγει σε τέτοιες κουβέντες. Θεωρώ επιπλέον ότι για τον α β λόγο απουσιάζει και το κριτικό πνεύμα στις μέρες μας.
  Υπέροχο κείμενο για άλλη μια φορά!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Συμφωνώ σε όλα μαζί σου Κλεονίκη! Είναι κάτι παραπάνω από λυπηρό!

   Delete
 2. Πόσο συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται και στα δύο κείμενα. Ως εκπαιδευτικός βιώνω καθημερινά από τους μαθητές μου την προβολή τέτοιων "προτύπων" συμπεριφοράς. Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη θέση της γυναίκας. Παιδιά δημοτικού είναι ανεπίτρεπτο να βωμολοχούν για να μοιάζουν σε τέτοιους ανθρώπους και να είναι μάλιστα περήφανα για αυτό. Για να μην τα ισοπεδώσω όμως όλα, υπάρχουν και άνθρωποι (τόσο μαθητές όσο και γονείς) που ακόμη σου δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα. Για μένα το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι, τους γονείς. Όσοι "Κοντοπίδιδες" κι αν υπάρξουν η μαγκιά είναι να διακρίνεις τι πρέπει να κρατήσεις και τι όχι.

  ReplyDelete
 3. Ayto pou se diaforopoiei apo ta upoloipa blogs einai ayti i skepsi kai ayti i apopsi pou exeis kai den fovasai na tin peis. Gi ayto se diavazw apo ton prwto sou kairo kai me dikaiwnei i epilogi
  Sugxaritiria sto Giwrgo katapliktiko arthro! Mpravo pou uparxoyn tetoia muala

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ευχαριστώ και εγώ και ο Γιώργος πολύ!

   Delete
 4. Δεν έχω λόγια!

  ReplyDelete
 5. Κάθε σου άρθρο είναι τόσο μοναδικό. Χωρίς περιττά λόγια. Μόνο η ουσία. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την τοποθέτηση σου στο θέμα και συμφωνώ απόλυτα. Μπράβο Εύη !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ευχαριστώ πολύ! Πάρα πολύ! :)

   Delete
 6. Χαίρομαι που έπεσα πάνω στο post σου γιατί με έκανε να σκεφτώ "δεν είμαι μόνο εγώ". Και δε σου κρύβω ότι έχω χιούμορ, όπως έχω και συνείδηση και κρίση, όπως και όλοι μας.. και με ενοχλεί όταν κάποιος προσβάλει ανθρώπους τους οποίους το έργο έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους ανεξίτηλη στην ιστορία μας, βασιζόμενος μάλιστα σε ρηχά κριτήρια εμφάνισης ή με σεξιστικά παιδιάστικα "αστεία".
  Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι ότι άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, άτομα που εκτιμώ, ασχολούνται μαζί του, γιατί δυστυχώς είναι τάση και μάλιστα κακή. Και μάλιστα καθόλου cool όμως αναφέρεται παραπάνω.
  Τροφή για σκέψη ελπίζω για όλους, ώστε να δίνουμε και μεγαλύτερη βάση στα like, τα share και στο τί επιλέγουμε να βλέπουμε!!

  ReplyDelete
 7. Τον παρακολούθησα μια φορά και πραγματικά δεν βρήκα τίποτα αστείο. Δεν γνώριζα για την ενέργεια του mega.. Jesus, είναι για κλάματα η ιδέα! Είναι πραγματικά κρίμα που πολλά παιδιά τον έχουν για πρότυπο.. αυτόν και μερικούς άλλους παρόμοιους που μου έρχονται στο μυαλό.. κρίμα! Πολύ ωραίο κείμενο Εύη μου και μπράβο για την αναδημοσίευση του κειμένου του Γιώργου Ευγενίδη.

  ReplyDelete

Post a Comment